Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim

Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirimi Nasıl Yapılır

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirim (HPKS) hamiline yazılı payların kaydedildiği bir sistemdir. Anonim şirketler payların tamamının veya bir kısmının hamiline olması durumunda HPKS sistemine kaydolur. Hamiline payların kayıt sonrası senede bağlanması gerekmektedir.

Bu durum kısaca şirketin payları hamiline ise Hamiline pay kayıt sistemi (HPKS) kayıt işleminin ardından TTK 486. madde kanun gereği şirketin hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılıp hissedarlara dağıtılmasını emreder.
Hamiline yazılı hisse Senedi MKK Bildirimi Nasıl Yapılır? Yazımızı İçindekilerden sonra inceleyebilirsiniz.

Hamiline Pay Senetlerinin MKK Bildirimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi sisteme şirket yetkilisinin E-Devlet bilgileriyle girilmektedir. Sonrasında sistem sizden şirketinizin MERSİS numarasını isteyecektir. Eğer bu aşamada sürekli giriş ekranına yönlendiriliyorsanız MERSİS ile iletişim kurmanız gerekmektedir.

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için sisteme girişi şirket temsilci bölümünden yapmanız gerekiyor. (Pay sahibi bölümünden kayıt işlemini tamamlayamazsınız)

MKK sistemindeki bilgiler Mersis’ten alınmaktadır. Sisteme hamiline payları bulunan şirketlerin temsilcileri tarafından giriş yetkisi bulunuyor.

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için sisteme giriş esnasında internet alışverişine açık kredi bulundurmalısınız. Kayıt yaparken Merkezi Kayıt Kuruluşuna kayıt ücreti ödemeniz gerekecek.

2025 MKK kayıt ücret tarifesi
MKK kayıt ücreti KDV Dahil 1.078,80 TL dır.
MKK pay devir ücreti KDV dahil 355,20 TL dır.

Ödeme yapıldıktan sonra giriş ekranı bizi karşılıyor.

Bildirim işlemleri menüsünde Pay Sahibi Bildirim, Pay Bildirim ve Pay Devir Bildirim ekranları vardır. İlgili ekranlar, sisteme excel uzantılı dosyaların yüklendiği ekranlardır.

Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS) Giriş

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için giriş yaparken aşağıdaki evrakların hazır olması gereklidir.

Basıma ilişkin yönetim kurulu karar numarası ve tarihi sisteme eksiksiz girilmelidir. Aksi takdirde hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için sistem kaydı oluşturulamaz.

Hamiline pay kayıt sistemine ulaşmak için linki tıklayınız.
https://www.mkk.com.tr/saklama-hizmetleri/piyasalar-ve-platformlar/hamiline-pay-kayit-sistemi

Kayıt İşlemi İki Adımdan Oluşuyor

  1. Adım: Öncelikle Pay Sahibi Bildirimini yapılacak
  2. Adım: Daha sonra Pay Bildirimi işlemlerinizi tamamlayacaksınız.

Önemli Not: Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için, pay sahibi bildirimi yapılmadan pay bildirimi ve pay devir bildirimi yapılamaz.

Pay Sahibi bildirimi örnek tabloyu ilgili ekranda yardım ikonundan indirebilirsiniz.

1) Pay Sahibi Bildirimi

Örnek pay sahibi bildirim tablosuna göre verilerimizi tabloya uyarlıyoruz;

  • Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi için tüm hissedarların verilerini tek bir excel tablosunda yükleyebilirsiniz. Sıra numarasını 1 den başlayarak sıralı bir şekilde doldurabilirsiniz. Aynı sıra numarası sadece bir kez kullanılabiliyor.
  • Yeni kayıtlarda işlem türü, ekleme anlamına gelen (E) olmalı, (G güncelleme, I iptal, D devir anlamına gelir)
  • Vatandaşlık, Kimlik Tipi, Kimlik Numarası, Ad Soyad, Unvan bilgisini ve e-posta adreslerini hissedarlardan alınan bilgilere göre tabloya ekliyoruz. DİKKAT: Gerçek kişilerde unvan bölümü boş bırakılacak, Tüzel kişiliklerde ad, soyad bölümü boş bırakılacaktır. (Bu işleme iki adımda da dikkat edilmeli)
  • Mobil bölümünü mutlaka tabloda gördüğünüz gibi alan kodu ile birlikte girin. NOT : Türkiye alan kodu +90 iken sistem + işaretini tanımlayamadığından alan kodunu 0090 olarak yazmanız gerekiyor. Türkiye dışından bir mobil numara girecekseniz yine + yerine uluslararası arama öneki kullanmalısınız.)
  • Adres satırında mümkün olduğunca noktalama işareti kullanmayınız, sistem tanımlayamayabiliyor.
  • Adres il ve ilçe kodlarıyla ilgili hata alırsanız ilgili hücreleri sayıya veya metine çevirerek tekrar tabloyu sisteme yükleyiniz.
  • MKS Sicil no yazılması gereken bilgilerden değildir, hissedarın kaydı yoksa bu bölümü boş bırakabilirsiniz.
  • Yükleme işlemlerinizi tamamladıktan sonra Dosya İşlem Raporu menüsünden girdiğiniz hissedar kadar kayıt onaylandığına emin olun. (Küçük harf hatalarında hissedarınız sistem tarafından kaydedilmemiş olabilir)

Tarafımızca doldurulmuş olan örnek Pay Sahibi Bildirimi tablosu:
Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

örnek pay sahibi bildirimi tablosu

Örnek tabloya göre şirket 1 Tüzel kişi 3 Gerçek kişi olmak üzere şirket 4 ortaklıdır.

2) Merkezi Kayıt Kuruluşu Pay Bildirimi

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi sırasında pay bildirimi yapabilmek için öncelikle Hamiline pay senedi basımına ilişkin Yönetim Kurulu Kararı alınır. Sonrasında hissedarlara toplam payları oranında hangi kupürden kaç adet basılacağının tespit edilmesi gerekiyor. (Bu oranlama hissedar ve şirketin ihtiyacına göre şekillendiriliyor. Bununla ilgili şirketimiz talep ettiğinizde size destek verecektir)

Bu bilgi önemli çünkü bu bilgilere göre paylarınızı kayıt edeceksiniz. Bu bölümde yapacağınız hata paylarınızı hatalı kaydetmenize sebep olacağından azami dikkat etmeniz gerekiyor. Bu aşamada Makronet Hisse Senedi Basım Uzmanlığının ücretsiz danışmanlık hizmeti vardır.

  • Gerçek kişilerde unvan bölümü boş bırakılacak, Tüzel kişiliklerde ad, soyad bölümü boş bırakılacaktır.
  • Pay bildiriminde toplamda ne kadar pay senedi basılacaksa o kadar giriş yapmalısınız. Örneğin 100 adet basım yapılacaksa kayıt sonunda sistemin size 100 adet MKK tekil referans numarası vermesi gerekiyor.
  • Pay bildirimi tablosunda Şirket Sıra Numarası pay senedi üzerindeki seri numarasını temsil etmektedir. Örneğin 50 adet basım yapılacak ise 01 den 50’ye kadar numaralandırmalısınız.
  • Pay bildirimi tablosunda Pay Adedi sütununun tam sayılardan oluşması gerekmektedir. Küsuratlı pay kaydına sistem izin vermiyor, buna dikkat etmelisiniz.
  • Pay bildirimi tablosunda Yönetim Kurulu Tarihi ve numarası – (tire) ile giriniz / Slash işareti veya nokta kullanmayın. Kullanırsanız sistem kabul etmeyebiliyor. (örnek format; 17-01-2023 , 2023-01)
  • İşlemlerinizi tamamladıktan sonra Dosya İşlem Raporu menüsünden girdiğiniz adet kadar MKK referans numarası aldığınıza emin olun.
  • Ana sözleşmenizde bir pay grubu belirlemediyseniz sistemdeki Pay Grubu Bölümüne 0 (sıfır) rakam olarak giriş yapınız. (Boş bırakırsanız hata verecektir)
  • Kontrollerinizi yaparken Pay tutarı sütununun şirket sermayesine denk geldiğini kontrol edin. Pay adedi sütunun da şirket toplam pay adedine denk geldiğine emin olun.
  • MKK kayıtlı pay bilgisini sorgulayarak kaydi işlemlerinizi başarılı bir şekilde tamamladığınıza emin olun. Kayıtlar 2-3 saat içerisinde sisteme yansımaktadır. (Sorgulamak için aşağıdaki linki kullanınız)

https://www.mkk.com.tr/saklama-hizmetleri/bilgi-merkezi/hpks-hamiline-kayitli-pay-bilgisi

Tarafımızca doldurulmuş olan örnek Pay Sahibi tablosu:

örnek pay bildirim tablosu

Örnek tabloya göre şirket sermayesi 1.700.000,00 TL’dir. Bu sermaye 10 TL değerde 170.000 adet paya ayrılmıştır. Payların 130.000 adedi A Grubu, 40.000 adedi B Grubudur. Şirkete çeşitli değerlerde toplam 20 adet pay senedi çıkarılacaktır.

A Grubu Hisse Dağılımı;
25.000 Adet Pay Sahibi Aslı Beyaz, 53.500 Adet Pay Sahibi Aydın Mavi, 51.500 Adet Pay Sahibi Ahmet Kırmızı

B Grubu Hisse Dağılımı;
40.000 Adet Pay Sahibi Tüzel Kişi Makronet Hisse Senedi Basım Uzmanlığı A.Ş.

MKK Bildirim İşlemi Ne Kadar Sürer?

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildiriminde 3-4 ortaklı standart şirketler için kayıt işlemi 30-45 dakika aralığındadır. Hissedar sayısı arttıkça girilecek veri sayısı da arttığından standart dışı şirketlerde bu süre biraz daha uzayabilir. Pay devir bildirimleri ise devredilecek senedin adedine göre 10-50 dakika aralığındadır. Pay devirleriniz için Anonim Şirketlerde Hisse Devri sayfamızdan kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Pay Sahipleri Çizelgesi Nedir?

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildiriminde MKK Pay Sahipleri Çizelgesi, daha önceden manuel olarak yapılmaktaydı. Şimdi ise bu işlem hazirun cetvelinin elektronik ortamda üretilmiş halidir. Üretilen her Pay Sahipleri Çizelgesinde doğrulama barkodu oluşmaktadır. MKK kayıtları doğru şekilde yapıldığında şirket hissedar yapısının dökümü bu çizelge de yer almaktadır.

MKK Hazirun Cetveli Nasıl alınır?

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildiriminde MKK hazirun cetveli alabilmek için öncelikle genel kurul bildirimi yapmalıdır. Sadece Genel Kurul günü çizelgeyi edinebilirsiniz. Sistemde “Rapor işlemleri” menüsünden Pay Sahipleri Çizelgesi bölümünden ödeme işlemi yapıldıktan sonra çizelgenizi oluşturabilirsiniz. 2025 güncel Pay Sahipleri Çizelgesi KDV Dahil 1.078,80 TL’dir.

MKK Kayıt Olmak Zorunlu mu?

Anonim şirketlerde, hamiline yazılı paylar varsa, bu payların bedelleri tamamen ödendikten sonra üç ay içinde hamiline pay senetlerinin bastırılması yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, payların şirketin kuruluşunda veya sermaye artırımı sırasında taahhüt edilmiş olmasından etkilenmez.

HPKS Genel Kurul İşlemleri

MKK Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS)

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildiriminde sistemde Genel Kurul menüsünden toplantı ekle butonu seçilerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şirketlerin genel kurul tarihini HPKS’ye 2 gün önceden bildirilmesi zorunludur. Şirketler en erken 2 gün sonrası için genel kurul tanımlanabilmektedir.

Başarılı bir şekilde oluşturulan toplantılar “Onay Bekliyor” durumunda ekranda listelenir. Onaylanmamış toplantılar düzenlenebilir ve iptal edilebilir. Son aşamada Genel kurul onaylanılıp sisteme kaydı yapılır.

Yönetim Kurulunun Yükümlülüğü ve Sorumluluğu

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildiriminde hamiline pay senetlerini basıp sahiplerine dağıtmakla yükümlüdür. Bu görevin ihmali veya kasten yerine getirilmemesi, yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğundadır.

MKK Cezası Nedir?

  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 562. maddesinin 13. fıkrası, hamiline pay sahipleri ve paylara ilişkin bilgilerin MKK’ya bildirilmemesinin cezası vardır. Bildirilmezse anonim şirket yönetim kurulu üyelerine 20.000 Türk Lirası idari para cezası verilmesini öngörür.
  • Bu ceza, her yıl Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre belirlenen yeniden değerleme oranıyla artırılmaktadır.
  • 2023 yılı için bu idari para cezasının artırılmış tutarı 60.726 Türk Lirasıdır.
  • Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS) üzerinden elektronik ortamda yapılması gereken MKK bildirimi, şirketlerin yasal bir yükümlülüğüdür.

Cezai Sonuçlar
Hamiline yazılı hisse senedinin devir işleminin bildirilmemesi durumunda Türk Ticaret Kanunu’nun 562. Maddesine eklenmiş olan 13. Fıkrasına göre bildirimde bulunulmazsa cezai işlem uygulanır. Bu işlem şirketler için 20.000 Türk Lirası, hissedarlar için 5.000 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

Bu durum, anonim şirketlerin hamiline pay senetlerini basma ve ilgili bilgileri MKK’ya bildirme yükümlülüğünün ciddiyetini gösterir.

Hamiline Yazılı Hisse Senetleri Önceden Elinde Olan Şirketlerin Durumları

Eğer yeni kanun düzenlemesinden önce şirketler hamiline pay senetleri bastırmış ise Merkezi Kayıt Kuruluşu bildirim yapmaları gerekir.

Bu bildirimi yapabilmek için şirketler elinde bulunan senetleri ilgili yönetim kurulu kararına göre kaç adet senet basıldığını karardan takibini yapar. Sonra hisse senetlerini hissedarlardan toplar. Gerekli kontrollerin ardından MKK’ya bildirilmeli ve HPKS’ye kaydının yapılması gerekmektedir.

Kayıt ve bildirim işlemlerinin tamamlanmasının ardından senet sahibine verilecek olan tekil numaranın da yine senedin üzerine yazılması gerekir. Bu uygulama 6 Nisan 2021 tarihinden önce de hamiline yazılı olan hisse senedi bastırmış olan şirket ortakları için de geçerlidir.

Hamiline pay sahipleri kayıtların şirket yetkilisi tarafından sistemi girilerek e-Yatırımcı uygulamasından senetleri sorgulayabilirler. İlgili tüm işlemleri MKK sistemi üzerindeki Yatırımcı Bilgi Merkezi üzerinden sorgulanabilir. Sorgulama için MKK üzerinden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirimi yaparken sorun yaşamanız halinde size ücretsiz destek vermekteyiz.

Hamiline yazılı hisse senedi basımı genel bilgi için linki tıklayınız.
www.hissesenedibasim.com/hamiline-yazili-hisse-senedi/

Sık Sorulan Sorular

Makronet Hisse Senedi Basım Uzmanlığı ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetleri
Hızlı Kurumsal Şirket Hattı: 0212 565 40 75 pbx / 0533 350 00 83
info@makronetbasim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. TASFİYE HALİNDEKİ AYDİN TEKSTİL NAMA YAZILI HISSE SENEDİ MIZ VAR MKK KAYDI YOK ILGILENIRMISINIZ

    1. İletişim bilgilerimizden bizlere ulaşırsanız sorunun çözümü için memnuniyetle destek olacağız.

  2. Geri bildirim: Yasin Kurçalı