Hisse Senedinde Zayi

Hisse senedinde zayi durumunda izlenmesi gereken hukuksal yollar vardır. Hisse senedinde zayi ifadesi; hisse senedinin çalınması, kaybolması durumlarını ifade etmektedir.

Doğal afetler sebebiyle hisse senedinin yok olması, çalınması, kullanılmayacak fiziki duruma gelmesi (yanması, suya maruz kalması vb.) durumlarında dava açarak hisse senedinin iptal ettirilmesi gerekir. Mahkeme hisse senedi iptaline onay verirse, yenisini çıkarmak mümkün olmaktadır.

Hisse Senetlerinin Kaybedilmesi yada Çalınmasında Ne Yapılmalı?

Hisse Senedi Ornegi 37 01 1 RevizeHisse senetleri kıymetli ve hukuksal açıdan anlam ifade eden evraklardır. Bundan dolayı da hisse senedinin sahibi rızası dışında kaybolması ya da çalışması gibi durumlarda kıymetli evrak zayisinin tespitinin yapılması için dava açılması gerekmektedir. Bu dava kapsamında mahkeme kararı ile hisse senedinin iptal ettirilmesi ve bu karardan sonra tekrar bastırılması mümkün olur.

Hisse senedi sahibi, hisse senedinin iptali için açtığı davadan onay alırsa, tekrar bastırılmasını sağlayabilir ancak bu durumda hisse senedi devrinin şekline ve iptali talep edilen kıymetli evrakların kimlerin elinde olduğuna göre yapılabilecek işlemlerin değişmesi mümkün olabilir.

Yıpranmış, Eskimiş Hisse Senetleri için Ne Yapılmalı?

Hisse Senedinde ZayiiYıpranmış olan hisse senetleri için Türk Ticaret Kanunu’nun 414. Maddesi dikkate alınmaktadır. Buna göre hisse senedinin ya da ilmühaberin kullanılmayacak duruma gelmesi, yanması ya da yıpranması durumunda  sahibi masraflarını peşin ödemek şartıyla şirketten yeni bir senet ve ilmühaber istemek hakkını kazanabilmektedir.

Senetlerin Kaybedilmesi Durumunda Neler Yapmalı?

Hisse senedinin elden çıkması ya da kullanılmayacak duruma gelmesi halinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınmaktadır. Buna göre:

  • Hisse senedini kaybeden kişinin ilk olarak ödeme yasağı kararı almış olması gerekmektedir. Bu karar tedbir niteliğindedir. Kıymetli evrakın farklı kişiler tarafından ele geçirilmesini ve borçluya ibraz olarak ifa talebinin engellenmesi adına ilk yapılması gereken işlem budur. Ardından kıymetli evrağı elinde bulunduran kişilerin evrak özelliklerine göre hareket etmesi gerekmektedir.
  • Şayet kıymetli evrak yani hisse senedini elinde bulunduran kişi biliniyorsa, üçüncü şahıs aleyhine ‘’istirdat davası’’ açması gerekmektedir.
  • Kıymetli evrakı elinde bulunduran kişi bilinmiyorsa, Türk Ticaret Kanunu kapsamında hisse senedi sahibinin iptal davası açmış olması gerekmektedir.

Makronet Hisse Senedi Basım ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetleri
Hızlı Kurumsal Şirket Hattı: 0212 565 40 75 pbx / 0533 350 00 83
Hisse senedi basımında tüm Türkiye’ye profesyonel hizmet vermekteyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Babam kızıp hisse senetlerini yırtmış ve atmış
    Kendisi vefat etti çocukları olarak biz hakkımızı alabilirmiyiz yolumuz nasıl olmali

    1. Merhaba, özel bir durum yoksa babanızın varisleri olarak şirketeki haklarınızı alabilirsiniz, yırtması birşeyi değiştirmez zaten vefattan dolayı senetler yeniden varisleri adına tekradan çıkarılacaktı. daha detaylı bilgi için 0533 350 00 83 Halit Kodan ararsanız yardımcı oluruz.

  2. 1994 yılında iş Bankası emanet kasası na bıraktığım hisse senetleri olmalı diye düşünüyorum. Bu hisse senetleri bin akibetini nasıl öğrenebilirim

    1. Merhaba Babamın 1977 yılından Kütahya porselenin 32 adet hisse kagıdı varmış.
      Yanlız şuan bu kagıdları bulamıyoruz ne yapmamız gerekiyor.