Pay Senedi Nedir?

Anonim şirketlerde pay senetleri, finansal bir varlıktırlar genel olarak pay senedinin en basit tanımı; sermaye şirketlerinin ortaklarına, sermaye paylarını belgelendirmek için verilen kıymetli evraklardır ve anonim şirketin sermayesini temsil ederler. Pay senedi basımı yapıldıktan sonra şirketin imza atmaya yetkili iki kişi tarafından imzalandıktan sonra geçerlilik kazanmaktadır.

Pay senedi nedir? hakkında genel bilgi için TIKLAYINIZ

Hamiline ve Nama Yazılı Pay Senedi nedir? : Hamiline yazılı hisse senedi, bu senedi elinde bulunduran kişiye alacak hakkı tanımaktadır, yani hamiline yazılı pay senedi elinde bulunduran kimse hak sahibi olarak kabul edilir. Şayet pay senedinin üzerinde sahibinin ismi yazıyorsa bu durum nama yazılı pay senedi olarak ifade edilmektedir. Nama yazılı olan pay senetleri diğerine kıyasla daha güvenlidir, çünkü kaybedilse bile üzerinde sahibinin adı yazdığından başka bir kişi tarafından hak iddia edilemez. Senedin kaybedilmesi durumunda ya da kötü niyetli birinin eline geçmesi halinde hamiline yazılı senet oldukça kolay şekilde elden çıkarılabilir, HPKS (hamiline pay kayıt sistemi) çıkmadan önce senedin tek hak sahibi elinde bulunduran kişidir denmekteydi fakat yeni düzenleme artık pay sahibinin HPKS sisteminde adının kayıtlı olmasından sonra hak sahibi olacağından artık eskisi kadar korkutucu değildir. Pay senedi basımında dikkat edilmesi gerekenler ve gerekli evraklar ilgili sayfalarımızda mevcuttur ilgili linki tıklayarak genel bilgi alabilirsiniz.

Hisse pay senedi basımı konusunda detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

Adi ve İmtiyazlı Hisse Senedi nedir? :
Şayet pay senedi sahiplerine eşit haklar tanıyorsa adi hisse senedi olarak ifade edilmektedir. Ana sözleşme ile oy hakkı, kâra iştirak vb. açılardan sahiplerine diğerlerine kıyasla daha özel haklar sağlayan hisse senetlerine imtiyazlı hisse senetleri olarak isimlendirilmektedir.

Kurucu ve İntifa Pay Senedi nedir? : Kuruluşta emeği geçenler için özel olarak çıkarılan pay senedidir. Bu pay senetlerinde ortaklık ve şirket yönetimine katılma hakkı yoktur. Yalnızca şirket kârının bir kısmı için alacak hakkı tanıyan pay senetleridir. İntifa pay senetleri ise bazı kişiler için alacak ya da hizmetleri karşılığı çıkarılan ve ortaklık hakkı sağlamayan hisse senetleri olarak düzenlenmektedir.

Yönetime Katılma ve Oy Hakkı : Pay senedi sahibi olan yatırımcı şirket yönetim kurulu seçimlerinde seçmen ve aday olarak yönetime katılma imkanını tanır. Fakat oy kullanımı pay ile orantılı olduğu için işletmede her zaman fazla payı bulunan kişilerin söz hakkı daha çok olmaktadır. Her pay bir oy hakkı anlamına gelir. Bu durumda %51 hisseyi elinde bulunduranlar yönetimde hak sahibidir.

Hisse Senedi Ornegi 72 01 1Taahhütleri Yerine Getirme Sorumluluğu : Pay sahibi işletme kuruluşunda ve sermaye artırımı sırasında taahhüt ettiği tutarları zamanında ödemekle sorumlu olarak kabul edilir. Sorumluluklarını yerinegetirmeyenler cezai işleme maruz kalabilirler.

100’ün üzerinde Hisse Senedi ÖRNEK çalışmalarımızı görmek için TIKLAYINIZ

Firmamız hisse senedi basımı konusunda tüm Türkiye’ye hizmet vermektedir bunlardan Bursa hisse senedi basımı, Ankara hisse senedi basımı, İzmir hisse senedi basımı, Kocaeli hisse senedi basımı, Antalya hisse senedi basımı.

 

Makronet Hisse Senedi Basım ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetleri
Hızlı Kurumsal Şirket Hattı: 0212 565 40 75 pbx / 0533 350 00 83
Hisse senedi basımında tüm Türkiye’ye profesyonel hizmet vermekteyiz.

Türkiye genelinde araştırıp bizi tercih eden, Hisse Senedi Basımı yaptığımız REFERANS’larımızı görmek için TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir