Nama yazılı hisse senedi Nedir?
Nama yazılı hisse senedi hissedarın kim olduğu üzerinde açık bir şekilde yazılıdır. Ayrıca hissedarların ikametgâh adresinin de yazıldığı pay senedi türüdür.
Nama yazılı hisse senedi
Nama yazılı hisse senedi sermayenin tamamı ödenmeden çıkarılabildiğiden daha avantajlıdır.
Bize danışan şirketlerin paylarını kuruluş aşamasında ana sözleşmede nama olarak planlamasını tavsiye etmekteyiz. Payların nama yada hamiline yazılı olması vergisel avantajlar bakımından hiçbir farkı yoktur.
Son çıkarılan kanunda eskiden hisse senedi kelimesi artık pay senedi olarak değiştirilmiştir. Bu sebeple hisse senedi ve pay senedi aynı anlamı ifade etmektedir.

6102 sayılı TTK’ya göre sermaye maddesinde “Paylar hamiline ya da nama olarak belirtilmelidir.” ifadesi geçmektedir. Maalesef bazı ana sözleşmelerde bilgi ekşikliğinden yada unutulduğundan payların türü hakkında bilgi yer almamaktadır.
Ana sözleşmenin sermaye maddesinde payların türü (nama, hamiline) olarak belirtilmelidir. Varsa imtiyazı gruplandırarak açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu konuya dikkat edilmesi şirketin menfaatinedir.
6102 sayılı kanunda aşağıdaki linte PDF 121. sayfada pay senetleriyle alakalı maddeler yer almaktadır kontrol etmenizi önermekteyiz.
Nama Yazılı Hisse Senedi İçin Gerekli Evraklar
– Anonim Şirketin kuruluş gazetesi.
– Limited’ten Anonim Şirkete geçmişse Limited kuruluş gazetesi ve nevi değişikliği gazetesi.
– Kuruluştan sonra sermaye artırımı olmuşsa son sermaye artırım gazetesi.
– Kuruluştan sonra unvan değişikliği olmuşsa unvan değişikliği gazetesi.
– Hisse senedi basımıyla ilgili yönetim kurulu kararı.
(Karar almadıysanız sizin yerinize kupür çalışmasını yapıyoruz, şablon karar oluşturup word dokümanı olarak size iletiyoruz. (Bu işlem ücretsizdir)
– Hissedarların adres bilgileri
Nama Yazılı Hisse Senedi Örneği
Örneklerimiz sayfamızı ziyaret ettiğinizde 100’ün üzerinde örneğimiz mevcuttur.
Bunları 3 farklı kategoriye ayırdık.
– Yatay senet örnekleri,
– Dikey senet örnekleri
– Modern hem yatay hemde dikey senet örnekleri
şeklinde kategorilenmiştir.
Her senet örneğinin üzerinde kod bulunmaktadır. Bu kodu bize bildirdiğinizde ilgili desen kullanılarak örnek çalışmanız hazırlanacaktır. Hazırlanan çalışma size mail olarak iletilecektir.

Bu sebeple örnek sayfamızdan desenin kodunu bize ilettiğinizde çalışmanız seçiminize göre hazırlanıp size mail atılacaktır.
Nama Yazılı Hisse Senedi Pay Defterine Nasıl Işlenmelidir?
Nama yazılı hisse senedi pay defterine nasıl Işlenmelidir? sorusundan önce kısa bir ön bilgiyle başlayalım. Nama yazılı hisse senedi imza yetkililerinden en az ikisi tarafından imzalanmalıdır. (Eğer tek kişilik bir anonim şirketse ve tek imza yetkilisi varsa tek kişi imza atması yeterlidir.)
Sonra yönetim kurulu kararındaki tabloya göre herkesin ortaklık payı kadar hisse senetleri hissedarlara dağıtılır. Hissedar hisse senetlerinin kimin namına yazılı olduğu bölümü ıslak imza şeklinde imzalar.
Anonim şirketler pay defteri tutmakla yükümlüdür. Yönetim kurulu her hissedarı ayrı bir sayfada takip etmek üzere şirketin pay defterine işler.
Hisse devrinin pay defterine işlenmesi örnek görseli sayfamızda bulabilirsiniz. (Bizi aradığınızda size görseli yüksek kalitede ulaştıralım) Pay defterleri genel olarak standarttır.
-
Ortağın adı soyadı
-
Ortak kayıt numarası
-
Baba adı
-
Doğum yeri ve tarih
-
Ortaklığı giriş çıkış tarihi
-
Adresi
-
Pay adedi
-
Beher payın değeri
-
Tutarı
-
Pay bedelinin yatırıldığı tarih
-
Seri sıra numaraları
-
Pay üzerinde rehin ve intifa sahipleri bilgisi
-
Yeni hissedar bilgileri gibi
Hissedar senetlerini devretmek istediğinde arka tarafındaki devir tablosunu kullanarak devir yapabilir.
Yeni hissedarlarında şirketin pay defterine ayrı bir sayfada takip edilerek kaydedilmeleri gerekmektedir.
Pay defterine yapılan kaydın geciktirilmesi şirketin ceza alma riskini doğuracaktır.
Nama Yazılı Pay Senedinin Devri Nasıl Yapılır?
Anonim şirketlerde nama yazılı pay senetlerinin devri oldukça kolaydır. Pay senedinin arkasında bulunan devir tablosunu kullanarak devredebilirsiniz.
– Tarih
– Devredenin adı soyadı imzası
– Devralanın adı soyadı imzası
– Şirket yetikili imzaları
– Devralanın adı soyadı imzası
– Şirket yetikili imzaları
Pay senedini devralana teslim ettiğinizde devir gerçekleşmiş olur. Bu işlemden sonra hisse senedinin yeni sahibi devralan kişi olmaktadır. O yüzden devir yapılmadan anlaşmanızdaki tüm şartlar yerine getirildiğinden emin olmalısınız.

Bu işlemin sonrasında devir işlemini pay defterine kayıt etmeniz şarttır. usülüne uygun olarak devredildiği ispat edilmediği sürece devralan pay defterine yazılamaz.
Hisse devrinde önemli kısımlardan biride, pay defterine kayıt edilmeden kişi şirkete hissedar olmuş sayılmaz.
Eğer pay defterine bir sebepten dolayı kayıt yapılmazsa devir işlemi sadece iki kişi arasındaki satış sözleşmesinden öteye geçemez, yani şirkete ortak olmuş sayılmazsınız. Sadece pay defterinde kayıtlı bulunan kimse şirkette pay sahibi olarak kabul edilir.
Nama Yazılı Pay Senetlerinin Devrini Kısıtlayan Hükümler
Anonim şirkette esas sözleşme hazırlanırken ileride oluşabilecek olumsuzlukları öngörerek nama yazılı pay devri yönetim kurulu onayına sunabilir. Sadece buradaki maddeye dayanarak ve sebep göstermeksizin devri engellemesi TTK’ya göre mümkün görünmez.
Şirket ana sözleşmede önemli bir sebepten veya çekinceden bahsederek devrin gerçekleşmesini engelleyebilir. Şirketin menfaati için şirketin mahrem bilgilerini korumak adına rakiplere pay
devrini yasaklayabilir.
Şirket sadece kurucu aile bireylerine yada belirli bir meslek kuruluşlarına mensup kişilere devir yapılabileceğini öngörebilir.
Yada ilgili hissedar payını devredeceği zaman öncelikle yazılı olarak diğer hissedarlara teklif etmelidir. Şeklinde kısıtlayıcı ifadesi kullanabilir.
Tabi eğer haksız yere bir kısıtlayıcı madde varsa hissedar bunu mahkeme yolu kullanarak aşabilir. ,Anonim şirketlerde hisse devri Yargıtay kararları ve hisse devrinin iptali davaları mevcuttur. Araştırıp incelemenizi tavsiye ederiz.
Nama Yazılı Pay Senedi Basımı
Anonim şirketlerde pay senedi basımı firmamızın uzmanlık alanıdır. Nama yazılı hisse senedi nasıl çıkartılır, firmamız bu konuda Türkiye genelinde sektör lideridir.
Referanslarımızı incelediğinizde daha önce sektörü araştırmış ve bizi tercih etmiş binlerce şirketi şehir şehir listeledik. Başka hiçbir işletmede bu kadar referans bulunmamaktadır.
Anonim şirketlerin %85 i sektörde uzman olduğumuzdan bizimle çalışmaktadır. Referanslarımızı incelediğinizde tanıdığınız şirketler mutlaka vardır. Onları arayıp bizim hisse senedi basım uzmanlığımızı sorgulayabilirsiniz. Pay senedi basım kalitemizi ve verdiğimiz ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanan şirketlere ulaşabilirsiniz.
Nama Yazılı Pay Senetlerinde Olması Gereken Bilgiler
– Şirketin unvanı
– Şirketin sermayesi
– Şirketin kuruluş tarihi
– Şirketin kuruluş sermayesi
– Pay senetlerinin tertibi
– Bunun tescili tarihi
– Senedin türü (Nama – Hamiline)
– İtibari değeri
– Senedin kaç payı içerdiği
– Pay senedinin bedelinin ödenmiş olan miktarı
– Senedin sahibinin adı soyadı TC No. veya tüzel kişilikse ticaret ünvanı Vergi No
– Hissedarın ikametgah bilgileri, tüzel kişilikse merkez adresi
– Şirket adına imza yetkilisi olanlardan en az iki kişi tarafından imzalanması şarttır
Not: Eğer şirket tek kişilik bir anonim şirketse ve tek imza yetkilisi varsa bu sebeple tek imza yeterli olacaktır
Nama Yazılı Hisse Senedi Ile Hamiline Yazılı Hisse Senedi Farkı
En önemli fark nama yazılı hisse senedinde hissedarın kim olduğu yazmaktadır. Hamiline yazılı hisse senetlerinde ise hissedarın ismi senedin üzerinde yazmaz. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Hamiline pay kayıt sistemine payın kime ait olduğunun kaydı yapılır.
Bir diğer farkta devir esnasında ortaya çıkar. Nama yazılı hisse senedini devrederken devir tablosunu kullanarak devredebilirsiniz.
Fakat hamiline yazılı hisse senedinde böyle bir tablo yoktur. Hisse senedinin teslim edip hemen sonrasında Merkezi Kayıt Kuruluşuna (MKK) Hamiline pay kayıt sistemine kaydını yaptırıp devri gerçekleştirmiş olursunuz.
Anonim şirket sermayesinin tamamının ödenmiş olması durumunda ana sözleşmesinin sermaye maddesinde pay senetleri hamiline yazılıdır. ibaresi olması kaydıyla hamiline yazılı hisse senedi çıkartma hakkına sahip olur. Hamiline yazılı hisse senetlerinde sermayenin ödendiği tarihten itibaren 3 ay içinde bastırmaları zorunludur.
Fakat şirketler genel olarak ana sözleşmelerinde hisse senetleri nama yazılıdır. İfadesini kullanarak nama yazılı hisse senedi bastırmayı tercih ederler. Eğer azlık hissedarların talebi olması durumunda anonim şirketlerde nama yazılı pay senedi bastırmak zorunlu hale gelir.
Pay senedi çıkarılması konusunda azlık hissedarların yazılı veya sözlü bir talepte bulunması durumunda ise yönetim kurulu derhal bu isteği işleme koymalıdır. Şirketin hisse senetlerini hızla bastırıp ve hissedarlara dağıtmalıdır. Eğer azlık hissedarların bu yönde bir talebi yoksa, anonim şirketlerin nama yazılı hisse senedi bastırma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Fakat ekonomistler nama yazılı hisse sahiplerinin vergi ve KDV avantajları olduğundan bastırmalarını önermektedir.
Yeni kanunla getirilen KDV ve vergi avantajlarından yararlanabilmesi için, hisse senetlerini bastırmalıdır.
Hisse senetleri basıldıktan sonra 2 yıl sonra devredilirse buradan elde edilen gelir vergiden muaf olur. Ayrıca kurumsal işletmelerde buna ek olarak değer artışından kaynaklanan KDV bakımından ciddi avantajı olur.
Nama Yazılı Hisse Senedi çalıştığımız Şehirler
Nama yazılı hisse senedi basımında hatta İntifa senedi basımı türleri nedir? gibi konularda bilgi almak istiyorsanız bize ulaşmanız yeterlidir. Bu konuda Türkiye genelindeki tüm illerimize hizmet vermekteyiz hizmet verdiğimiz illerden bazıları
Hisse senedi basımı hizmeti verdiğimiz illerden bazıları Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Alanya, Tekirdağ, Adana, Eskişehir, Çanakkale, Bodrum, Adana, Afyon, Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Denizli, Aydın,
Muğla, Manisa, Gaziantep, Kayseri, Kütahya, Balıkesir, Mersin, Hatay, Sakarya, Yalova, Giresun, Bolu, Uşak, Kayseri, Malatya, Mardin, Düzce, Samsun illerine profesyonel olarak hamiline ve nama yazılı pay senedi basımı yapmaktayız.
Nama Yazılı Hisse Senedinin Hamiline Dönüştürmesi
Nama yazılı hisse senedinin hamiline yazılı hisse senedine dönüştürülebilmesi için öncelikle sermayenin tamamının ödenmiş olması şarttır. Ticaret sicilde işlem yapılırken eğer sermayeniz kuruluş esnasında ödenmemişse ilgili memur sermayenin ödendiğiyle ilgili mali müşavirlik raporu ister.
Sermaye maddesindeki ‘hisse senetleri nama yazılıdır’ ibaresinin ‘hisse senetleri hamiline yazılıdır şeklinde dönüştürülmesi gerekmektedir. Genel kurul yapılıp sermaye maddenizin onaylanması sonrasında hamiline yazılı hisse senedi basımıyla ilgili yönetim kurulu kararı alınır.
Bu işlemi müteakip Merkezi kayıt kuruluşu, hamiline pay kayıt sistemine (HPKS) kaydettirilir. Akabinde Ticaret Sicile tescil ettirmenizden sonra hamiline yazılı hisse senetleriniz basılabilmektedir.
Pay Senedi Kıymetli Evrak Mıdır?
Pay senetlerinin tümü kıymetli evrak statüsündedir.
-
Nama yazılı
-
Hamiline yazılı
-
İntifa senedi
-
Katılma intifa senedi
-
Kurucu intifa senedi
-
Adi intifa senedi
Kıymetli evrak statüsündedir ve 6102 Türk Ticaret kanununu 487. maddesinde sahtekârlığı engelleyici işlem içermelidir. İfadesinin yerine getirilerek basılması gerekmektedir.
Sahtekârlığı engelleyici işlem içermelidir, ne demek diyecek olursak. Kopyalanamayan ve banknot parada ve banka çeklerinde olduğu gibi taklit edilemeyen özel işlemler uygulanarak basılması anlamına gelir.
IHMA patentli 3D hologram, filigran, görünmez baskı, giyoş desen, mikro yazı, özel kağıt vs.
Makronet Hisse Senedi Basım Uzmanlığı ve Ücretsiz Danışmanlık
Kurumsal Hat: 0533 350 00 83 – 0212 565 40 75 pbx
info@makronetbasim.com
İçerik
gizle
- 1 Nama yazılı hisse senedi
- 2 Nama Yazılı Hisse Senedi İçin Gerekli Evraklar
- 3 Nama Yazılı Hisse Senedi Örneği
- 4 Nama Yazılı Hisse Senedi Pay Defterine Nasıl Işlenmelidir?
- 5 Nama Yazılı Pay Senedinin Devri Nasıl Yapılır?
- 5.1 Nama Yazılı Pay Senetlerinin Devrini Kısıtlayan Hükümler
- 6 Nama Yazılı Pay Senedi Basımı
- 6.1 Nama Yazılı Pay Senetlerinde Olması Gereken Bilgiler
- 7 Nama Yazılı Hisse Senedi Ile Hamiline Yazılı Hisse Senedi Farkı
- 8 Nama Yazılı Hisse Senedi çalıştığımız Şehirler
- 9 Nama Yazılı Hisse Senedinin Hamiline Dönüştürmesi
- 9.1 Pay Senedi Kıymetli Evrak Mıdır?