Hisse Senedi Nasıl Alınır? Hisse Senedi Hesabı Açmak için Ne Yapmak Gerekiyor? Hisse Senedi Nedir? Tüm Soruların cevabını HisseSenediBasim.com adresinde ki bu makalemizde sizler için yer verdik.
Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Öncelikle hisse senedi alıp satabilmek için çalıştığınız yada herhangi bir bankada yatırım hesabı açmanız gerekmektedir, borsada işlem yapabilmek için bu aracılık işlemini sadece bankalar yapmamaktadır bankaların dışındada bu alanda aracı kurumlar vardır bunlardan bazıları, Osmanlı Yatırım, Global Menkul değerler, Marbaş Yatırım, Gedik Yatırım gibi aracı kurumar vardır bankada yatırım hesabı açmadan bu kurumlardada hesap açıp borsada hisse senedi alıp satabilirsiniz. Günümüzde birçok insan yatırım konusunda daha bilinçli hareket ediyor. Kazançlarının tamamını harcamak yerine bir kısmını değerlendirmek isteyen insanlar banka hesaplarında birikim olarak bekletmek yerine paranın her geçen gün değer kazanması için çeşitli alanlara yatırıyor. Sürekli olarak artan ihtiyaçlar karşısında paraya değer kazandırmak akıllı insanların tercih ettiği durumlardan biridir. İnsanların paralarına değer kazandırmak amacı ile denediği alternatif yolların başında hisse senedi alımları geliyor. Hisse senetleri ortaklarına çeşitli haklar ve kazançlar veriyor. Ancak borsa konusunda yeteri kadar bilgisi olmayan insanların öncelikle hisse senedi nasıl alınır sorusunun cevabını öğrenmesi gerekiyor.
Hisse Senedi Almak
Hisse senetleri, Türk Ticaret Kanunu’na göre ikiye ayrılıyor. Bunlardan biri hamiline yazılı senetler bir diğeri de nama yazılı olan hisse senetleridir. Nama yazılı olan hisse senetleri sahiplerinin isimlerini taşıyan ve sahibinin belli olduğu hisse senetleridir. Bu hisse senetleri borsada alınıp satılamaz. Fakat borsada işlem görecekse hamiline çevrilmesi gerekir. Hamiline çevrildikten sonra da Borsa İstanbul’a gerekli kaydının yapılması gerekir. Hamiline yazılı olan hisse senetleri ise o senedin hamiline ait olan senet türüdür. Yani bu kişi senedi ibraz eden kişi de olabilir, Takasbank dökümünde kime ait görünüyorsa o kişi de olabilir. Türkiye borsasında bulunan tüm hisse senetleri hamiline yazılı olan senetlerdir. Bu hisse senetleri de yine kayıtlı olan senetlerdir.
Yatırım yapmak için alternatif yollardan birini düşünüyorsanız hisse senedi almak son derece karlı bir seçenek olabilir. Bu aşamada işlem yapabilmek için iyi bir aracı kurum seçmeniz gerekiyor. Borsaya üye olan aracı kurumlar SPK tarafından yetki belgesine sahip olan ve Borsa Üyelik Belgesi bulunan kurumlardır. Bu kurumların hizmet vermesinin amacı kişilerin borsa sektöründe bireysel işlem yapmasının mümkün olmamasıdır. Yatırımcı ancak borsa aracı kurumları aracılığı ile hisse senedi alabiliyor.
Hisse Senedi Nedir?
Yatırım yapmayı düşünen insanlar için öncelikle hisse senedi nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor. Hisse senetleri, sermaye şirketleri tarafından ortaklarına ve ortaklıklarına payları belirlemek adına verdikleri değerli evrak çeşididir. Bu senetler satın alındıktan sonra kişi çeşitli haklar tanıyor. Bu haklar:
- Rüçhan hakkı
- Kardan pay alma hakkı
- Yönetime katılma hakkı
- Tasfiyeden hisse oranında pay alma hakkı
- Bilgi edinme hakkı
- Oy kullanma hakkı
Gibi haklardır. Rüçhan hakkı; sermaye artırımına katılma hakkı olarak tanımlanabilir. Kardan pay alma ise her ortağın kendi payına düşen hakkı almasıdır. Yönetime katılma hakkı, ortaklara şirket yönetimi ile ilgili haklar tanır. Oy kullanma hakkı şirket ile ilgili kararlarda her ortağın oy kullanma hakkıdır. Bilgi edinme ise ortaklar şirketin tüm faaliyetleri hakkında bilgilendirme talep edebilirler.
Hisse Senedi Yatırım Hesabı Açma
Yatırımcılar kendileri için en uygun olan aracı kuruma karar verdikten sonra alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için vadesiz yatırım hesabı açmaları gerekiyor. Aracı kurum bu hesabın açılmasında bireylere yol gösteriyor. Aracı kuruma giderek gerekli yatırım hesabını açtığınızda size şirket tarafından bir hesap numarası veriliyor. Aracı kurumlar tüm işlemleri bu hesap numarası üzerinden gerçekleştiriyor.
Bireylere verilen bir hesap numarasının başka bir yatırımcıya verilebilmesi için de yapılmış olan Çerçeve sözleşmesinin sona ermesinden sonda en az 10 yıl geçmiş olması gerekiyor. Çerçeve sözleşmesi aracı kurum ve yatırımcılar arasında imzalanan bir sözleşmedir. Yatırımcı mutlaka çerçeve sözleşme imzalandıktan sonra üzerinde ıslak imza bulunan nüshayı alarak saklamak zorundadır. Bu sözleşmenin tüm hükümleri taraflar arasında belirlenir ve aynı zamanda taraflar imzalanan sözleşmeyi Takasbank’a bildirmek zorundadırlar.
Makronet Hisse Senedi Basımı hizmeti sunan danışmanlık firmamız, sadece basım ve matbaa değil diğer finansal konulara da belirli aralıklarla blog bölümünden yer verecektir. Bizi Takip etmeye devam edin. Soru, talep ve değerlendirmelerinizi konu altında ki yorum bölümünden bizlere sorabilir ya da iletişim numaralarımızdan arayabilirsiniz.
Kaynak: Sermaye Piyasası Kurulu