Hisse senedi bastırma prosedürü

Hisse senedi bastırma prosedürü hakkında gerekli bilgilendirme.

  1. Şirket yetkilisi öncelikle şirketin kuruluş gazetesini temin etmelidir. Eğer limited şirketten anonim şirkete geçmiş ise nevi değişikliği gazetesi gerekmektedir.
  2. Eğer kuruluştan sonra şirket sermaye artırımı yapmış ise son sermaye artırım gazetesinide temin etmesi gerekir. Tüm istenilen belgeleri mail ortamında göndermesi yeterlidir.
  3. Anonim şirket kuruluştan sonra unvan değişikliği yapmışsa ilgili gazeteyide temin edip mail atması gerekir.
  4. Hisse senedi bastırma ile ilgili yönetim kurulu kararı alması gerekmektedir. Bu konuda matbaamız şirket yetkilisine yardımcı olmaktadır, hem örnek yönetim kurulu kararı tedarik etmekteyiz hemde şirket sermayesinin hissedarlara dağılımı noktasında çalışma yapmaktayız, şirketimiz hisse senedi bastırılması konusunda alanında uzman bir işletmedir müşterilerine ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir. bu konuda aklınızdaki tüm soruları rahatlıkla bize sorabilirsiniz.

100’ün üzerinde Hisse Senedi ÖRNEK çalışmalarımızı görmek için TIKLAYINIZ

Pay Senedi Bastırma Prosedürü İle İlgili Genel Bilgiler

Hisse Senedi Ornegi 140 01 1 RevizeAnonim şirketlerde hisse senetleri ve devir işlemleri Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmiştir.
Buna göre;
Hisse senetleri, hamiline ve nama yazılı olarak basılmaktadır. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, hisse senetleri nama yazılı olarak basılması daha güvenli olmaktadır.

Payların bedeli tamamen ödenmemişse, hamiline yazılı hisse senetleri çıkarılamaz. Eğer çıkarılırsa hükümsüz sayılır. Bu durumda hüsnüniyet sahipleri tazminat isteme hakkına sahiptir.
Çıkarılan hisse senetlerinin nevi esas sözleşmede aksine bir hüküm olmadığı sürece tadil yapılarak değiştirebilir. Pay bedeli tamamen ödenmeden nama yazılı senetler, hamiline yazılı senetlere çevrilemez.

Eğer nama yazılı hisse senetlerinin yerini tutması için ilmühaber çıkarılmışsa onunda nama yazılı olması şarttır. İlmühaberlerin devri için de nama yazılı hisse senedinin devrinde uygulanan hükümler uygulanır.

Hamiline yazılı hisse senetleri yerine düzenlenen nama yazılı ilmühaberler, sadece alacağın devri hükümlerine göre devredilebilir. Aynı zamanda devir, ancak ihbar tarihinden itibaren şirkete karşı hüküm ifade eder.

Hisse senedi basımı konusunda detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

Hisse Senetlerinin Devri

TTK ilgili maddesine göre, Hamiline yazılı hisse senetlerinin şirket ve üçüncü şahıslara devrinin geçerli olması için tesliminin yanında Merkezi kayıt kuruluşu Hamiline pay kayıt sistemine (HPKS) kayıt ettirilmesi zorunludur.
Hisse Senedi Bastırma ProsedürüTTK ilgili maddesine göre esas sözleşmede aksi bir hüküm yoksa nama yazılı hisse senetleri, devr edilebilir.
Ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile devir gerçekleşmiş sayılır. Şirkette geçerli olabilmesi için devrin pay defterine kaydının yapılması gerekir.

Hisse senedi basımı için TTK’nun ilgili maddelerinden de anlaşılacağı üzere herhangi bir süre ya da izin gerekmez. Fakat, bir çok şirketin hamiline yazılı hisse senedi basımı zorunlu olmasına rağmen hisse senedi bastırmadığı da görülmektedir.

VERGİLENDİRME AÇISINDAN DURUM

Gelir Vergisi Kanunu’nun 81. ve Geçici 56. maddelerinde, hisse senedi konusu ve payların satışlarından elde edilecek gelir konusunda durum açıkça belirtilmiştir. Buna göre;
Anonim şirketler açısından hisse senedi basımında G.V.K.’nun Geçici 56.Maddesinin D bendinin l. bendi, “İvazsız olarak iktisap edilenler hariç olmak üzere; hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak üç ay içinde veya iktisaptan evvel elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile diğer menkul kıymetlerin (menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgeleri hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar. ” demektedir.

Yani, hisse senetlerinin 2 yıldan fazla süre elde bulundurulmasından elde edilen kazançlar vergiye tabi değildir. Buradan da anlaşılacağı üzere anonim şirketler, hisse senedi bastırmaları durumunda vergi bakımından çok önemli bir avantaj elde eder.

Makronet Hisse Senedi Basım ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetleri
Hızlı Kurumsal Şirket Hattı: 0212 565 40 75 pbx / 0533 350 00 83
Hisse senedi basımında tüm Türkiye’ye profesyonel hizmet vermekteyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Sermaye arttırımı sonrası basılacak pay senetleri daha önce basılanların devamı mı olmalı? Yoksa iptal edilerek, yenisimi basılmalı. Zira vergi avantaj ı için iki yıllık süre ilk basımdan başlamakta. İptal edilmesi halinde şki yıllık süre nasıl hesaplanmalı?

    1. İlhan bey merhaba, sermaye artırımlarında izleyeceğiniz yol eski basılan senetleriniz duracak, artırdığınız sermaye kadar 2. tertip olarak ek basım yapılacaktır.

  2. Merhabalar öğrenciyim ve bir tez hazırlamam gerekiyor. Bulduğum en kapsamlı ve güzel kaynak sizde yardımcı olursanız minnettar olurum. sormak isteiğm konum : bir şirket sahibiyiz ve hisse senedi çıkarcaz hangi aşamalardan geçeceğiz? aşamaları nelerdir?

    1. Hamit bey merhaba, bununla ilgili öncelikle şirketinizin kuruluş gazetisi gerekli, Son sermaye artırımı ve Hisse senedi basımı ile ilgili yönetim kurulu kararı almanız gerekir. Genel olarak bilmeniz gerekenler bunlar. Daha detaylı bilgi için şirketimizle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

  3. Ana sözleşmemiz nama yazılı ,halka açık firma değiliz ve hisse senedi basımı kararı alarak vergi avantajından yararlanmak istiyoruz. Sanayi ticaret odası tesciline gerek var mıdır? Sadece karar almamız yeterli mi ayrıca pay defteri/ genel kurul müzakere defterine kayıt yapmamız gerekir mi?

    1. Neslihan hn. merhaba, nama yazılı pay senetlerinde karar tescil ettirilmez, daha detaylı bilgi için 0533 350 00 83 ararsanız sorularınızı cevaplayabiliriz.

  4. Geri bildirim: Anonim Şirketlerde Değerli Evrak Bastırılması | Makronet
  5. Geri bildirim: Hisse Senedi Bastırma | Makronet Hisse Senedi Basımı